Petefészekrák - az ovárium rákja Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:20

Gyógyítható, ha a korai stádiumában van felismerve. A javuló rákkezelésnek köszönhetően, sok nő él hosszú és teljes életet előrehaladott petefészekrákkal is. Rák akkor keletkezik, ha az abnormális sejtek növekednek, terjeszkednek és így csomót és daganatot képeznek. Három  fő formája van a petefészekráknak. A leggyakoribb formája az epiteliális. Azért hívják így, mert a petefészek külső rétegén kezdődik, amit epitéliumnak neveznek. Ebből kifejlődhet nem rosszindulatú (benignus, non-malignáns), részben rosszindulatú (alacsony potenciálú malignáns) és rosszindulatú (malignáns, rák). A másik két fajtája a petefészekráknak a germinális sejtekből eredő daganat ás a sztrómából eredő daganat. Ezek nagyon ritkák. A legfontosabb tényezők, amik befolyásolják a betegség kimenetét a daganat osztálya (grade) és fokozata (stage), valamint, hogy el lehet-e távolítani az egész daganatot sebészeti beavatkozással.

A rák osztályai:
A rákos sejtek különbözőképpen viselkedhetnek, különböző sebességgel növekedhetnek, és különböző képpen terjedhetnek. A rák osztálya megjelöli, hogy milyen gyorsan növekednek a sejtek, és hogy mennyire hasonlítanak az eredeti egészséges sejtekre.
1. osztály - Alacsony osztályú, vagyis jól kifejlődött (diferenciálódott). Ez azt jelenti, hogy a sejtek nagyobb rendezettségben vannak, és általában nem terjednek.
2. osztály - Közepesen differenciálódott. Ez azt jelenti, hogy a rákos sejtek elválhatnak az eredeti ráktól, és terjednek (áttétekkel, metasztázisokkal) a hasban, és a medencében.
3. osztály - Magas osztályú, nagyon gyengén differenciálódott. Ennek a fajtának vannak a legagresszívabb sejtjei, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel gyorsan fognak terjedni.
 
A rák fokozatai:
A petefészek rák terjedhet a medencében és a hasban (peritoneális üreg), valamint a has nyirokcsomóiba. Nem úgy, mint másfajta rákok, a petefészekrák nagyon ritkán terjed vér útján. Annak alapján, hogy a rákos sejtek mennyire vannak elterjedve a diagnóziskor, a következő fokozatokról beszélhetünk
1. fokozat - A rák csak a petefészekben található.
2. fokozat - Rákos sejtek találhatók a medencében
3. fokozat - Rákos sejtek találhatók a hasüregben
4. fokozat - Rákos sejtek találhatók ezen túl is, általában a mellkasban.
 
Gyógyítás
A modern rákgyógyítás nagyon sikeres lehet. Általában sebészeti beavatkozással eltávolítják a daganatot (vagy előrehaladott rák esetében annyit, amennyit csak lehetséges), és ezek után következik a sugárzás és a kemoterápia.
 
Rendszeres ellenőrzések
A kezelés befejezése után rendszeres ellenőrzésekre van szükség. Ezeknek az ellenőrzéseknek a célja, hogy figyeljük, hogy a rák vissza jön-e vagy nem. Az ellenőrzések alatt az orvos átnézi a tüneteket, kivizsgálja a beteget (has, rektovaginális vizsgálat, stb.), laborvizsgálatot rendel (hemoglobin, CA-125) és más vizsgálatokat rendelhet (CT, ultrahang, stb.) 
 
A rák visszatérése
A rákos sejtek visszatérhetnek. Ha változásokat észlelünk a szervezetünkben, azonnal tudassuk orvosunkkal. Ezek a jelek jelezhetik a rák visszatérését. Ha a rák visszatér, ismételt sebészeti beavatkozásokra, kemoterápiára és sugárkezelésekre lehet szükség, a daganat fajtájától függően.

 
ügyeletes gyógyszertár Pingvin 4

2018. augusztus 18 13:00 órától 2018. augusztus 25  13:00 óráig
Pingvin -  Patika
Cím: Szarvas, Kossuth L. u. 21/a. Telefon: 66-311-616

 


 Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 31 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma674
Tegnap782
Ezen a héten5253
Ebben a hónapban15140
Összesen1760285

Névnapok

Ma Ilona ,holnap Huba ,holnapután István napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia