Premenstruális szindróma Nyomtatás E-mail
2008. December 03. szerda, 11:23

A legtöbb nő a menstruációs ciklus vége felé különböző szintű testi vagy hangulati kellemetlen érzést él át. A nők egy kis százalékánál a PMS olyan súlyos lehet, hogy zavarja a kapcsolatot más emberekkel vagy a mindennapos tevékenységeket, és általában ilyenkor van a PMS diagnózis felállítva. 
 
Kiket érint a PMS?
30%-a nőknek valamilyen szintű kellemetlen érzésen megy át minden hónapban és körülbelül 5% szenved súlyos tünetekben. A tünetek gyakran az évek során súlyosbodnak, habár a PMS bármikor jelentkezhet a termékeny évek során egészen addig, míg a menstruációs ciklusok ismétlődnek. PMS minden szocioekonómiai osztályban előfordul, és szintén független az emberi fajtól. 
 
Mikor jelentkezik a PMS?
Akkor a leggyakoribb, amikor a menstruáció előtti hét egybeesik egy stresszes állapottal a nőéletében. Azoknál a nőknél, akiknek a menstruációs ciklusuk meg van szakítva (terhesség, szoptatás, intenzív sportolás) a PMS eltűnik. Az alul látható ábrán láthatók a különböző PMS megjelenési módok.
 
Mik a PMS jelei?
Depresszió, fáradtság, ingerlékenység, álmatlanság és fejfájás. Az ellenőrzés elvesztése a viselkedésben mindennapos stresszes esetben. Lelki kirohanások. Igaz, hogy néhány nő a tünetek nagymértékű javulását jelzi már pár órával a menstruáció megkezdése után, de a legtöbbnél a tünetek nem tűnnek el, amíg 3 - 4 napig nincsenek a vérzés megkezdése után. A menstruációs görcsök csak rosszabbíthatják a PMS kinyilvánulását. Sok nő, aki a PMS-ben szenved azt állítja, hogy az energia hirtelen megnövekedését és általános jólétet éreznek egy héttel a menstruáció után.
 
Mi a szociális jelentősége a PMS-nek?
A PMS hatását a családra és a társadalomra nehéz lenne felmérni. Néhány PMS-ben szenvedő nő azt állítja, hogy ez az állapot súlyosan károsítja a férjjel, valamint a gyerekekkel fennálló kapcsolatot. Néhány súlyos PMS alkoholfogyasztáshoz, vagy ciklikus depresszióhoz vezethet. Néhány nőnek aggodalmai vannak az elvégzett munka minősége felől, amit a PMS alatt végeznek, néhányan pedig akkor érzik magukat a legkreatívabbnak.


Sürgősségi tabletta
A terhesség kialakulásának a kivédésére használt módszer, amikor a nemi aktuskor nem volt megfelelő a védekezés, vagy arra nem volt mód. A sürgősségi tablettát a védekezés nélküli nemi aktus után 72 órán belül kell használni. A sürgősségi tabletta magas adagú sárgatest hormont tartalmaz. A tabletta receptre kapható, és családi orvos is kiírhatja. Hatékonyság kb. 98%.

 
Tisztelt Betegek!
Kérjük, hogy a honlapon található kérdőív kitöltésével írják le véleményüket szakrendeléseink szolgáltatásairól.


Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 119 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma554
Tegnap768
Ezen a héten554
Ebben a hónapban19028
Összesen1916956

Névnapok

Ma Ágnes ,holnap Vince, Artúr ,holnapután Zelma, Rajmund napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia