Szakmai beszámoló Nyomtatás E-mail
2008. December 04. csütörtök, 12:58

A Szarvasi Szakorvosi Egészségügyi Szolgáltató Kft. megalakulása óta működteti Ápolási Intézetét, mert elsődleges célunk, hogy működésünkkel minél magasabb színvonalon szolgáljuk a lakossági igényeket. Ismerjük azokat a szociális kihívásokat (csökkenő születésszám, növekvő várható élettartam, elöregedő társadalom, lakóhelyünk gyengülő munkaerő megtartó képessége, elvándorlás, stb.), amelyek egyre nagyobb terhet jelentenek a családok számára, ha idős családtagjaikról gondoskodni szeretnének.

Az Ápolási Intézetben magas szintű szakmai tudással, rendelkező csapattal és folyamatosan javuló tárgyi feltételekkel állunk a betegek és családjuk rendelkezésére.

A betegápoló csapatot diplomás ápoló irányítja, aki napi konziliárusi segítséget kap a Szarvasi Szakorvosi Kft. belgyógyász és sebész szakorvosaitól, eseti szakmai támogatásra a szervezet valamennyi szakorvosa,  rendelési időn kívül pedig az épületben működő háziorvosi ügyelet orvosai állnak az ápoltak rendelkezésére. Szükség esetén fogászati ellátást is tudunk szervezni ápoltjaink részére, kihasználva azt a kedvező körülményt, hogy a fogászati alapellátás ugyanazon épületben működik, ahol az Ápolási Intézet.

Az ápolási tevékenység szabályozott megszervezésén túl -- melyet a műszakvezető ápoló személyes felelőssége és a pontos, precíz műszakátadás biztosít -- célul tűztük ki a team munka egységének erősítését és a dolgozók szakmai hivatástudatának fejlesztését. Ezek a törekvéseink a mindennapi ápolási munkában, a betegápolás kapcsán érezhetővé váltak. A havonta megtartott osztályértekezleten egy-egy ápolónk szakmai előadást tart, ami a dolgozók szakmai fejlődésén túl a szakemberek egymás közötti kapcsolatát erősíti, módot nyújt ápolás-szakmai kérdések megvitatására, a legjobb gyakorlat kialakítására.

A rendszeres ápolási vizitek a beteg igényeit figyelembe véve, vele együttműködve segítik a minőségi betegápolást.

Dolgozóink szakmai továbbképzéseken való részvételükkel, iskolarendszerű tanulmányaikkal is folyamatosan bővítik ismereteiket. 2008. szeptembertől egy dolgozónk egészségügyi főiskolán, másik kolléganőnk OKJ ápoló végzettséget adó iskolai képzésben kezdi meg tanulmányait. Ez évben tisztasági asszisztenseink valamennyien elvégezték az ANTSZ által szervezett higiéniai alaptanfolyamot.

A betegápolás infrastrukturális és tárgyi feltételeit folyamatosan javítottuk és ez a törekvésünk folyamatos. Az Ápolási Intézetben betegeink kényelme, kellemes közérzete érdekében jelentős beruházásokat végeztünk.

Azon betegeinknek, akik emelt szintű szolgáltatására tartanak igényt, lehetőségük van kiemelkedő komfort fokozatú szobáinkban történő elhelyezést kérni. Ezekben a kétágyas kórtermekben elektromotorral változtatható helyzetű betegágyak, külön fürdőszoba, televízió, hűtőszekrény és légkondicionáló berendezés van. Ezen kórtermeket a Szarvasi Ápolási Intézetért Alapítvány támogatásával alakítottuk ki és tartjuk fenn.


A bent fekvő betegek biztonságos gyógyszerellátását a békéscsabai Réthy Pál Kórház intézeti gyógyszertárával kötött szerződés alapján a beszállító egészségügyi intézmény teljes gyógyszerész-szakmai tudásának felhasználásával szolgáltatjuk.


Szakmai specialitásaink közül kiemeljük a legfontosabbakat:
• Betegfelvételkor, minden esetben  decubitus kockázat felmérést végzünk és a megelőzés, valamint a felvétel előtt  kialakult felfekvések kezelése hangsúlyos része az ápolási tervnek. Az ápolás feltételeinek javítása érdekében a legmodernebb antidecubitus matracokat, nyomáscsökkentő eszközöket, korszerű matracvédőket alkalmazunk a tartósan fekvő betegeink felfekvéseinek megakadályozására.

• Az előzőeken kívül kiemelt szakmai törekvésünk a különböző sebek, sérülések, fekélyek, műtéti sebek szakszerű ápolása, gyógyulásának támogatása. A különböző sebekhez speciális kötszereket alkalmazunk szorosan együttműködve a beszállító beteglátogató szakembereivel, akik igény esetén személyes konzultációt követően, egyénre szabott terápiát ajánlanak és biztosítják hozzá a speciális kötszereket is.
 


• Ugyancsak fontos célunk, hogy a tartósan vagy átmenetileg, mozgásában korlátozott betegeinket mobilizáljuk. E cél érdekében a Szakorvosi Kft. gyógytornászainak szakmai közreműködését vesszük igénybe, valamint a szervezetünk központi telephelyén boltot működtető gyógyászati segédeszköz gyártó és forgalmazó céggel tudunk hatékonyan együttműködni. A gyógytorna foglalkozásokra külön rehabilitációs helyiség áll rendelkezésre a zavartalan gyógyító - beteg kapcsolat biztosítására. 
 


A rehabilitációs munkában ápolóink is tevékeny részt vállalnak. Az elmúlt évben vásárolt TENS készülékekkel végzett kezelésekkel jelentősen javítható a betegek izmainak állapota. A rehabilitációs erőfeszítéseink eredményeként komoly szakmai siker és a beteg életminőségének javulását jelenti, ha sikerül fekvőbetegként érkező ápoltjainkat megtanítani járókerettel, támbottal járni, sétálni. Végtag amputáció utáni állapotokban szakmai segítséget nyújtunk betegeinknek a protézisek beszerzésében és azok helyes használatának megtanításában.
 


• Megfigyelhető, hogy nő azon ápoltjaink száma, akik időskori demenciában szenvednek. Ők még több odafigyelést és türelmet igényelnek és kapnak ápolóinktól. Érdekükben szoros együttműködést alakítottunk ki a Szakorvosi Kft. pszichiátriai gondozójának szakembereivel. Ellátásukban szükség esetén részt vesz a pszichiáter szakorvos mellett, a pszichológus, szociális munkás, gyógypedagógus. Zavart betegeink biztonsága érdekében rácsozható, modern betegágyak állnak rendelkezésre.

• Lehetőség van intézményünkben az agyi érszűkület csökkentésére szolgáló infúziós kezelésre is. Ennek a koordinátora intézetünk belgyógyász szakorvosa.


Mindent megteszünk annak érdekében, hogy betegeink jól szervezetten, kellemesen, töltsék el idejüket. A napi tevékenységeiket házirend szabályozza, melyet úgy alakítottunk ki, hogy biztosítsa a különböző betegcsoportok igényeinek egyidejű teljesülését, egymás zavarásának minimalizálásával.

Fent járó betegeink napi étkezései az új, biztonságos bútorokkal felszerelt  közös étkezőben történnek, ahol tévénézésre, társasjátékra, kézimunkázásra is lehetőség van barátságos környezetben.
 


Virágokkal, fákkal díszített kertünkben lehetőség van, pihenni, beszélgetni, látogatókat fogadni. Azoknak a betegeinknek, akik mozgásukban korlátozottak, a napellenzővel felszerelt, barátságos, virágos balkonunkon biztosítjuk a pihenést, szabad levegőn tartózkodást. Az idén Szarvas Város Önkormányzata által meghirdetett „Virágos utca, kert” pályázaton veszünk részt, ahol anyagi támogatást nyerhetünk további kertépítéshez, virág - és cserje ültetéséhez.
 


Az intézményen belüli kényelem és biztonság javítását szolgálják a hordozható telefonkészülékek, melyek elsősorban a mozgásukban korlátozott betegek számára teszik könnyebbé a kapcsolattartást a hozzátartozóikkal. A kaputelefonos rendszer egyaránt védi az intézet betegeinek és dolgozóinak személyi és anyagi biztonságát. Ezen felül valamennyi betegágyunkhoz külön széf használatot tudunk biztosítani a betegek személyes értékeinek védelmére.
 


További kényelmi, szépészeti szolgáltatásokat (fodrász, pedikűr, manikűr, újság-, folyóirat beszerzés) igény szerint úgy tudunk biztosítani, hogy a megfelelő szolgáltatóktól helyszíni kiszállást, árusítást kérünk, s így az intézményen belül van lehetősége hozzájutni mindehhez a betegeknek.

Nagyon fontosnak tarjuk, hogy idős betegeink az intézeti ápolás ideje alatt se nélkülözzék a családias közeget. Ezért rendszeres kapcsolatot tartunk fenn az egyik helyi általános iskolával.  A tanulók ünnepi műsorral, maguk készítette tárgyakkal kedveskednek intézetünk lakóinak. Az együtt töltött időt a gyermekek és az idősek is szép élményként, ajándékként élik meg.
 


A Szarvasi Szakorvosi Kft. vezetése elkötelezett a betegek igényeinek mind magasabb színvonalon történő megfelelés iránt. Ezen törekvések megvalósítása érdekében korszerű menedzsment eszközöket alkalmaz. A szervezet megalakulása óta az MSZ EN ISO 9001:2001 szabvány szerinti minőségirányítási rendszert működteti, melyet folyamatosan fejlesztünk, fokozatosan integrálva hozzá a magyar Egészségügyi Ellátási Standardok követelményeit. Az Ápolási Intézet melegítőkonyháján az élelmiszerbiztonságot HACCP rendszer működtetésével felügyeljük és szavatoljuk.

A betegadatokat a PHOENIX integrált egészségügyi programmal kezeljük, amely teljesen megfelel a jelenlegi adatvédelmi és adatbiztonsági követelményeknek.
 


A Szarvasi Ápolási Intézetért Alapítványt elégedett betegeink és családtagjaik hozták létre 2007-ben. Azóta is sok ápoltunk, valamint hozzátartozóik fejezik ki hálájukat, megelégedésüket az alapítvány támogatásával. Az alapítvány kuratóriuma a garancia arra, hogy a befolyt támogatás az ápolási feltételeinek további javítását szolgálja.

Mi - a betegekért dolgozó csapat - hiszünk abban, hogy szakmai tudásunkkal, elkötelezettségünkkel, empátiánkkal sokáig tudunk segíteni a családokon. Önmagunknak pedig hosszú távon lesz lehetőségünk átélni a jól elvégzett munka örömét, a szakmai és emberi sikereket, s ápoltjaink szeretetét.

LAST_UPDATED2
 
Ingyen internet

Ingyen internet használati lehetőség a betegek részére.

Részletek itt.Hírlevél

Online látogatók

Oldalainkat 20 vendég böngészi

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
Ma106
Tegnap773
Ezen a héten3343
Ebben a hónapban20052
Összesen2245425

Névnapok

Ma Timót ,holnap Pál ,holnapután Vanda, Paula napja lesz.

Partnereink

juventus140

plastofit140

Liget140

magnolia